Sähkönsiirto

Sähkön mittaus, liittymän rakentaminen, sähköhäiriöt ja huolto

sahko1

Sähkönsiirron ostat aina paikalliselta verkkoyhtiöltäsi ja sähköenergian vapaasti valitsemaltasi myyjältä. Paikallinen sähköverkkoyhtiösi hoitaa sähkön mittauksen ja ilmoittaa mittarilukemat sähkönmyyjille.

Sähkönjakeluun tarvitaan aina liittymä. Tältä sivulta saat tietoa mitä uuden liittymän rakentaminen vaatii.

Sähkönkäytön mittalaitteilla (kilowattituntimittareilla) mitataan jakeluverkon kautta asiakkaille siirretyn sähköenergian määrää. Mittauksen käytännön toteutus riippuu aina valitsemastasi siirtotariffista. Mittauksen rakenteeseen ei vaikuta se, keneltä sähköenergiasi ostat.

Mittarit, kytkinkellot, työmaakeskukset yms. asentaa aina paikallinen verkkoyhtiösi. Asiakkaan hankittavaksi jää sähkökeskus, jossa on varattu paikka mittareille ja muille tarvittaville laitteille.

Raahen Energia Oy vastuualueensa jakeluverkon haltijana huolehtii sähkön siirrosta ja siihen liittyvistä palveluista omistamissaan jakeluverkoissa. Verkkoyhtiö tekee sähköverkkosopimuksen asiakkaan kanssa. Sopimuksessa noudatetaan kulloinkin voimassaolevia siirtoehtoja . Verkkosopimuksen edellytyksenä on voimassaoleva liittymissopimus, jossa on määritelty liittymisteho ja pääsulake. Mittauksen toimittaa asianomaista maksua vastaan verkkoyhtiö pois lukien virta- ja jännitemuuntajat.

Sähkön mittaus

Sähkölaskutus tapahtuu kulutuksen mukaisena laskutuksena, eli arviolaskutus on jäänyt historiaan. Laskutuksesta vastaa Oomi Palvelut Oy. Laskulla näkyy joka kuukauden mittarilukema riippumatta laskutusrytmistä.

Omaa kulutustaan voi seurata myös Energiatilin kautta.

Mikäli Teillä on kysyttävää laskutuskäytännöstä voitte soittaa sähkölaskutuksen asiakaspalvelunumeroon 08 5584 3100 tai  www.energiatili.fi .

HUOM ! Asiakkaat, joilla on aika- tai kausisähkö! Mittarin näytön alapuolella on painike, jolla näyttöa selataan. Perusnäytössä näkyy kokonaiskulutus ja;

  • T1 on päiväsähkö/talviarkipäiväsähkö
  • T2 on yösähkö/muun ajan sähkö

Energiamaksuissa päiväaika on kello 07 -22 ja yöaika 22 – 07 sekä kesäaika 1.4. – 31.10. Arkipäiviksi lasketaan viikonpäivät maanantaista lauantaihin, molemmat päivät mukaan lukien. Arkipäiviksi osuvia juhlapyhiä ei huomioida hinnoittelussa. Tariffikellot ovat kalenterin kesäaikana yhden tunnin myöhässä.

Mittauksista saatte lisätietoja 040 830 3078 tai energia(a)raahe.fi

Liittymän rakentaminen

sahko4

Kun asiakas haluaa uuden liittymän Raahen Energia Oy:n sähköverkkoon, hän tekee liittymissopimuksen Raahen Energia Oy:n kanssa. Sopimuksen voi tehdä toimistossamme Ruonankatu 4, Raahe. Liittymän rakentaminen perustuu asiakkaan ja Raahen Energia Oy:n allekirjoittamaan liittymissopimukseen. Uuden sähköliittymän rakentaminen voi alkaa, kun liittymissopimus on allekirjoitettu ja tarvittavat asiakirjat toimitettu Raahen Energia Oy:lle. Liittymismaksun hintaan sisältyy sähkökaapelin rakentaminen liittämiskohtaan (yleensä asiakkaan tontin raja) ja sähkön kytkeminen kiinteistöön.

Verkkoyhtiö neuvoo asiakasta tontille tulevan liittymiskaapelin valinnassa, ja että liittymiskaapeli täyttää sähköturvallisuusmääräykset ja sähkönlaatuvaatimukset. Liittymiskaapelin voi ostaa myös verkkoyhtiöltä, silloinkin liittymiskaapeli on asiakkaan omaisuutta ja vastuulla.

Maan kaivamisen yhteydessä tapahtuvasta kaapelirikosta vastaa aina kaivaja tai kaivutyön toimeksiantaja.
Ohje liittymäkaapelin ja suojaputken asentamiseen
Maadoitusohjeita rakentajalle

Liittymän rakentamisen yhteydessä asennetaan myös sähkömittari. Asennustyöstä peritään hinnaston mukaiset mittalaitteiden asennusmaksut, jotka ovat verollisia ja joita ei palauteta. Raahen Energia Oy omistaa mittalaitteet ja vastaa niiden huollosta ja kunnossapidosta.

Lisätietoja mittaroinnista saat puh. 044 439 3918 tai 040 830 3181.

Liittymän rakentaminen

sahko2

Sähkö kytketään kiinteistöön liittymissopimuksen mukaisesti, kun liitettävät sähköasennukset ovat valmiit ja urakoitsija on toimittanut niitä koskevan mittarointi-ilmoituksen (yleistietolomake). Raahen Energia Oy noudattaa liittymän rakentamisessa Energiateollisuus ry:n suosituksen mukaisia liittymisehtoja (LE 2019). Muilta osin noudatetaan yleisiä verkkopalveluehtoja verkkopalveluehdot VPE 2019.

Raahen Energia Oy vuokraa työmaakeskuksia rakentajien käyttöön. Työmaakeskusten tilaukset tehdään puh. 044 439 3918 tai 044 439 3923. Keskusta varten on tehtävä teline joka pystytetään mittariasentajien osoittamaan paikkaan. Työmaakeskus voidaan kiinnittää myös puuhun tai pylvääseen. Liittämisestä peritään palveluhinnaston mukainen korvaus. Ohje työmaakeskuksen rakentamiseen

Tietoja liittymisasioista/-maksuista saat
Jari Uusivirta
puh. 044 439 3923
jari.uusivirta(a)raahe.fi

Elina Kaski
puh. 040 135 6796
elina.kaski(a)raahe.fi

Sähköhäiriöt ja huolto

Sähkön toimituksessa tulee aika ajoin katkoksia. Sähkökatkos voi  syntyä yllättäen esimerkiksi myrskyllä sähkölinjan rikkoutuessa. Osa katkoksista johtuu sähkölinjoille tehtävistä välttämättömistä huoltotöistä. Nämä toimintaohjeet ovat voimassa Raahen Energia Oy:n verkkoalueella. Asuessasi muualla tutustu paikallisen sähköverkkoyhtiösi toimintaohjeisiin. Yleisenä periaatteena on, että sähköverkkoyhtiö vastaa sähkön toimittamisesta asiakkaan sähkömittarille saakka.

Häiriöviestintä
Raahen Energia on ottanut elokuussa 2014 käyttöön sähköverkon häiriötilanteiden käyttöpaikkakohtaisen tiedotuspalvelun. Lisätietoja ja ohjeitä löydät täältä.

Sähkökatkoksen sattuessa tai jos havaitset häiriön sähkönjakelussa
Jos havaitset häiriön sähkönjakelussa

  1. Ota yhteys naapuriisi ja tarkista, onko ainoastaan sinun asuntosi sähköttä, vai koko lähialueesi
  2. Mikäli sähkökatkos koskee vain omaa asuntoasi, tarkista sulakkeet
  3. Mikäli sulakkeet ovat ehjät, ota yhteys Raahen Energiaan.

Jos koko lähialueesi on sähköttä, olemme todennäköisesti tietoisia viasta omien hälytyslaitteidemme ansiosta. Toivomme, että sovit naapureittesi kanssa, kuka ottaa yhteyttä vikapäivystykseemme. Näin toimimalla ei päivystyksemme ruuhkaudu monista puheluista.

ÄLÄ SOITA SÄHKÖKATKOKSESTA 112!

Vikailmoitus
Ilmoitukset sähkönjakeluhäiriöistä Raahen Energian verkkoalueella pyydämme ilmoittamaan numeroon 044 439 3910 kaikkina vuorokauden aikoina.