Raahessa on käynnistymässä valokuituhanke: ensimmäiset tiedotustilaisuudet on pidetty, liittymien hinnat ja liittymänopeudet esitelty. Viikolla 8 käynnistyy kyläiltojen sarja: seuraathan sivujamme www.raahenkuitu.fi sekä FB-sivua tunnisteella Raahen Kuitu saadaksesi ajankohtaisimman tiedon kylätapahtumista.

Seuraavassa vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin:

  1. Minne liittymän saa?

Raahen Kuitu on tehnyt suunnitelman siitä, minne ensi kesänä rakennetaan. Rakentamissuunnitelmaa tarvitaan, jotta voidaan hakea valtion tukea rakentamiselle. Tukea myönnetään lähinnä maaseutumaisille haja-asutusalueille: siksi rakentaminen pyritään käynnistämään tuetuilta alueilta. Taajamia lähestytään vasta sitten, kun valtion tukema rakentamiskausi on ohi (2019-2020).

Infotilaisuudessa ja valokuituyhtiön sivulla esitellään ensi kesän ensisijaiset rakennusalueet sekä suunnitelma rakennettavasta verkosta. Verkkosuunnitelman toteutumiseen vaikuttaa ensisijaisesti kuntalaisten aktiivisuus: mitä korkeammat liittymisprosentit alueittain saadaan, sitä todennäköisempää on, että rakentaminen käynnistyy juuri teidän kylältänne. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että jaatte tietoa hankkeesta.

Liittymätilaus kannattaa tehdä, asutpa millä kantilla kuntaa tahansa. Ennakkomaksu liittymästä veloitetaan vasta, kun rakentaminen alueella on varmistunut: tyhjästä ei siis varmasti joudu maksamaan. Tehdyt tilaukset antavat kuituyhtiölle tärkeää tietoa siitä, missä kiinnostuneita ihmisiä asuu: tilaukset auttavat suunnittelemaan myös seuraavien vuosien rakentamisreittejä.

  1. Mihin mennessä tilaus pitää tehdä?

Tilaus kannattaa tehdä heti. Mitä enemmän liittymistilauksia saadaan ennen rakentamiskautta sisään, sitä varmempaa on, että rakentaminen käynnistyy. Raahessa Raahen Kuidun rakentamisehtona on, että koko kunnan alueelta on saatu kasaan 2000 liittymätilausta ja alueittain saadaan 60% tilaajapeitto. Mitä aikaisemmin tilaukset saapuvat, sitä aikaisemmin saadaan tieto kuntalaisille rakentamisen käynnistymisestä alueella.

  1. Tarvitsenkohan minä valokuitua?

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä?

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan. Ihmisten lisäksi data liikkuu verkossa erilaisten laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa.

  1. Milloin liittymä maksetaan?

Liittymätilauksen ennakkomaksu, 200 euroa, laskutetaan siinä vaiheessa, kun rakentaminen alueellasi on varmistunut. Loppuosa veloitetaan, kun liittymä on rakennettu.

Mikäli rakentaminen ei toteudu esimerkiksi alhaisen liittyjämäärän vuoksi, liittymismaksua ei luonnollisesti peritä.

  1. Milloin liittymän voi saada?

Rakentaminen käynnistyy, kun Raahesta on saatu 2000 liittymätilausta. Vuoden 2019 ensisijaisesti rakennettavat alueet ovat Arkkukari, Mattilanperä, Saloinen sekä Vihanti – Kopsa -väli, mikäli näiltä alueilta saadaan alueittain 60% tilaajapeitto. Tilaajaehdon täyttyessä näillä alueilla käynnistyy rakentaminen kesän 2019 aikana ja ensimmäisiä liittymiä otetaan käyttöön vuoden lopussa 2019.

  1. Paljonko liittymä maksaa?

Liittymä maksaa 600 euroa, kun kiinteistö on korkeintaan 300 metrin päästä runkoverkosta. Lisäksi kotiin on hankittava päätelaite, joka maksaa noin 150e. Tähän päätelaitteeseen kytketään kodissa käytettävät laitteet joko langattomasti tai kaapelilla. Raahen Kuitu tarjoaa kahta liittymänopeutta 100/100 Mbps 39,90e/kk tai 1000/1000 Mbps 49,90e/kk.

  1. Miten liittymän voi tilata?

Liittymä on helpoin tilata sähköisesti osoitteessa: www.tayskuitu.fi/raahe. Täytettyäsi pyydetyt tiedot saat sähköpostiisi vahvistuslinkin, jossa tilauksesi vahvistetaan esimerkiksi pankkitunnuksilla tunnistautumalla. Paperisen lomakkeen voi käydä täyttämässä Raahen Energian toimistolla, Ruonankatu 4, tai lomakkeen voi hakea Vihannin kirjastolta, josta saa myös valmiiksi maksetun palautuskuoren. Tilauksen voi tehdä myös asiakaspalvelunumerossa 08 2370 6787.

  1. Mistä voi seurata, miten liittymisaktiivisuus etenee?

Sivustolla tayskuitu.fi/raahe-tilaukset näkyy reaaliaikainen tilausseuranta postinumeroalueittain sähköisten tilausten osalta. Paperilomakkeilla tulleet tilaukset päivitetään tietokantaan kerran viikossa.

  1. Ovatko Vedetään kuitua -hankkeessa tehdyt kiinnostuksen ilmaukset huomioitu tilauksina?

Ei ole. Vedetään kuitua -hanke on päättynyt. Se teki markkina-analyysia kuituhalukkuudesta ennen kuin valokuituhankkeen toteuttamiseen oli sitoutunut verkkoyhtiöitä.

Mikäli haluat tilata valokuituliittymän, tulee sinun tehdä liittymäsopimus Raahen Kuidun kanssa. Sähköisen liittymätilauksen voi tehdä osoitteessa www.tayskuitu.fi/raahe tai täyttää paperisen liittymislomakkeen Raahen Energian toimistolla tai Vihannin kirjastossa.